ihanparhaat.blogspot.fi: Toko - nopean sivulletulon opettaminenIhan Parhaat Blogi

Sivut

29 huhtikuuta, 2018

Toko - nopean sivulletulon opettaminen


Perusasennon ja sivulletulon opetukseen on monia keinoja, joista oma suosikkini on korokkeen/laatikon käyttö ja koiran opettaminen pyörimään sen päällä. Sivulletulon opettamisesta tällä tapaa on netissä jo paljon hyviä ohjeita ja videoita, esim. tämä youtube-video. 
Tässä kirjoituksessa keskityn siihen vaiheeseen, kun koira osaa jo tulla sivulle halutulla tekniikalla, mutta perusasento ei ole niin nopea kuin toivottaisiin. 
Sivulletulot ovat siinä mielessä tärkeä treenikohde, että sen virheistä lähtee monessa liikkeessä helposti pisteitä ja esim. EVL:n liikkeistä viisi päättyy sivulletuloon (paikallaolot, luoksetulo, ohjattu nouto, tunnistusnouto ja kiertohyppynouto). 

Miten saada sivulletuloista nopeampia?



Parhaat keinot nopeuttaa sivulletuloja ovat varmasti koirakohtaisia, mutta kerron seuraavaksi mikä toimi Riemulle ja millaisia keinoja sille kokeiltiin.

Riemun sivulletulot olivat jo aiemmin esim. luoketuloissa pääsääntöisesti ihan ok. Eivät mitenkään näyttäviä, mutta keskinkertaisia. Noutoliikkeissä sivulletulot olivat kuitenkin hitaita ja koira helposti saattoi niissä ehtiä myös pyöritellä kapulaa. Olen huomannut, että sivulletulojen hitaudet näkyvätkin usein koirakoilla eniten niissä liikkeissä, joissa koira tulee sivulle kapulan kanssa. 
Riemun sivulletulot lähtivät nopeutumaan parilla eri tyyppisellä treenillä, joissa molemmissa haettiin lisää virettä ja halua sekä intoa tulla nopeasti sivulle. 


Hetsaaminen namilla


Ensimmäisellä treenitavalla koiraa hetsataan (sanallisesti tai voidaan myös esim näyttää namia) ja samalla estellään sitä tulemasta sivulle pitämällä sitä etuosasta kiinni. Jos on käytettävissä avustaja, voi häntä pyytää pitämään koirasta kiinni. Koira pyritään vapauttamaan kun se nykii eteenpäin ja samalla annetaan "sivu" käsky. Pari esimerkkisuoritusta näkyy alempana olevalla videolla. 

Jännitteen lisääminen sivulletulotreeniin


Toinen toimivan tuntuinen keino on  tehdä sivulletuloja niin, että siihen lisätään jännitettä. Jännitteen luontia oli Riemulle tehty aiemmin jo lelulla leikkimiseen. Jännitteen luomisella tarkoitan tilannetta, jossa koira jätetään odottamaan paikalleen, sille näytetään lelu. Ennen kuin annetaan lupa tarttua leluun liikutaan hitaan "jännittyneesti" poispäin koirasta ja voidaan lisäksi käyttää ns."hetsausääntä", jonka jälkeen koira vapautetaan leluun kiinni. Tässä voidaan esim laskea ääneen "yksiiii, kaksiiii, kolme!" ja vapauttaa sitten koira leluun. Kun koira osaa tämän leikin lelun kanssa ja jos se kiihtyy siitä, niin sitä voidaan soveltaa myös treenaamiseen. 
Esim sivulletulossa koira jätetään odottamaan, liikutaan "jännittyneesti" poispäin ja annetaan käsky "sivu!". Kun koira tulee sivulle, vapautetaan se nopeasti palkalle. Riemulle tämän tyyppisellä jännitteen luomisella saatiin nopeutta sivulletuloihin, joita sitten päästiin palkkaamaan. 

Tässä video sivulletulotreeneistä, joissa käytetään yllä kerrottuja tapoja.



Sivulletulojen nopeustreeneissä kriteerinä on lähes pelkästään nopeus, pienistä vinouksista tai tekniikkavirheistä ei näissä välitetä. Koiralle haetaan lähes pelkästään isompaa halua tulla nopeasti sivulle. Vasta jos koira on ihan väärässä paikkaa tai pomppaa pahasti, niin jätän palkkaamatta.
Oleellista olisi nostaa kriteeriä sitä tahtia kun sivulletulot nopeutuvat, eli kun nopeita sivulletuloja alkaa tulla useammin, niin hitaampia jätetään palkkaamatta. Toisaalta taas niitä ihan parhaita pitäisi palkata isommin.   
Riemun sivulletuloissa saa nyt hyviä toistoja yksinään tehtynä, mutta kokonaisiin liikkeisiin samantasoisten sivulletulojen saaminen vie pidemmän aikaa ja on vielä vaiheessa.   
Kapulan kanssa sivulletuloon näillä treeneillä on saatu paljon parannusta. Myös kapulan kanssa Riemu pystyy nyt tulemaan nopeasti sivulle ja sitä kautta kapulanpito sivulletuloissa on siistimpää. 


Muita keinoja nopeuttaa perusasentoon tuloa?


-Joskus koira voi pyörähtää nopeasti sivulle oikeaan paikkaan, mutta istua hitaasti. Näihin voi hakea nopeutusta naksuttimella treenaamalla niin, että naksautetaan heti kun koira alkaa istua ja sitten antamalla namin suoraan istuvalle koiralle tai auttamalla koiran istumaan namilla, jos se ei siihen mennessä ole vieläkään alhaalla istumassa. 

-Jos koira on alunperin opetettu pyörähtämään alustan/korokkeen kanssa, niin korokkeen voi palauttaa takaisin käyttöön. Liike on tällöin helpompi ja koira saa sopivan avun korokkeesta. Luoksetuloja voi tehdä niin että koroke on välillä käytössä  satunnaisesti eri toistoilla.  

-Riemulle on tehty sivulletuloihin asennetta myös sellaisilla treeneillä, että se on joutunut änkeämään sivulle ahtaaseen väliin. Esteenä on voinut olla ohjaajan seisominen lähellä seinää tai vaikkapa se, että sivulla on ollut jo toinen koira valmiina ja Riemu on joutunut puskemaan itsensä siihen väliin.


Tyylin vaihto?


Tällä hetkellä suurin osa tokoilijoista opettaa sivulle tulon niin, että koira pyörähtää ohjaajan vasemmalla sivulla ympäri. Isojen ja pitkäselkäisten koirien voi olla hankala pyörähtää siinä, ilman että tulee epätoivottuja hypähdyksiä, törmäyksiä ohjaajaan tai vinoa perusasentoa. Joskus voikin kannattaa harkita koiralle "vanhanaikaisen" mallin käyttämistä, jossa koira kiertää ohjaajan oikealta sivulta selän takaa vasemmalle sivulle. Etenkin jäykemmille isommille koirille voi näin saada kokonaisuutena paremman näköisen sivulletulon, joka on vähemmän virhealtis. 

Itse harkitsin pikkukoirallekkin tuota mallia, koska olin nähnyt pienten tokokoirien usein pomppaavan sivulletuloissa, kun ne pyörähtivät ohjaajan sivulla. Riemulla pomppaamisen esiintymistä on yritetty estää palkkaamalla alusta asti mahdollisimman alas tai sitten antamalla palkka ohjaajan toiselta puolelta, eli koira siirtyy selän takana palkalle. Nämä keinot ovat toimineet kohtuullisesti. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti