ihanparhaat.blogspot.fi: Ihan parhaat lenkkipolut, kartat ja karttaohjelmatIhan Parhaat Blogi

Sivut

07 huhtikuuta, 2018

Ihan parhaat lenkkipolut, kartat ja karttaohjelmat


Uusia lenkkipolkuja on kiva etsiä ja uusissa paikoissa on kivempi lenkkeillä, jos vähän voi kartasta katsoa mihin kannattaa suunnistaa. Kokosin tähän omat vinkkini hyvien lenkkipolkujen löytämiseen.



Apua uusien lenkkireittien etsimiseen


Uusia lenkkireittejä on kätevintä katsoa ehkä netistä löytyvistä kartoista ja kännykkään saatavista karttaohjelmista. Kävelytiet löytyvät kätevästi kaikista kartoista, mutta jos metsässä lenkkeily kiinnostaa enemmän, niin metsäpolkuja onkin merkitty karttoihin vaihtelevammin.

Useimmissa hyvissä ohjelmissa taustakarttana on Maanmittauslaitoksen karttapohja. Siis sellainen perus maastokartta, jossa näkyvät korkeuserot ja muut tiedot maastosta. Poluista tuolla kartalla on kuitenkin vain pieni osa, lähinnä ne ihan isoimmat. Joissain huonommissa ohjelmissa on näkyvissä satelliittikuva tai vielä huonompi kartta, jossa näkyy lähinnä pelkät tiet.

Apua uusien polkujen löytämiseen löytyy kuitenkin hyvin OpenStreetMap karttapohjasta. Sinne on päivitetty huomattavasti enemmän polkuja.
Alla vertailukuva samasta alueesta otetusta karttakuvasta Maanmittauslaitoksen kartasta ja OpenStreetMap kartasta.


Lenkkipolut Maanmittauslaitoksen kartalla
Maanmittauslaitoksen kartta


Lenkkipolut OpenStreetMap kartalla
OpenStreetMap kartta


OpenStreetMap kartta löytyy osoitteesta http://www.openstreetmap.org
Tavallinen maastokartta osoitteesta https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/


Ihan paras karttaohjelma puhelimeen  -   B-Bark


Polkukartat on myös mukava saada helposti puhelimessa selattavaksi ja siihen nykyisin löytyy paljon ohjelmia. Suurimmassa osassa on myös paikannus käytettävissä, joten ohjelma osaa sijoittaa käyttäjän kartalle.
Tähän mennessä paras löytämäni sovellus on B-Bark. Se on ilmaiseksi puhelimeen ladattavissa oleva sovellus, jonka saa ladattua ainakin Android ja Iphone puhelimiin. Se on ainoa löytämäni sovellus, johon taustakartaksi saa ylempänä mainitun OpenStreetMap kartan. Pohjakartta on helposti valittavissa ohjelman asetuksissa. Ohjelmaan voi myös valita perinteisen maastokartan, josta pääsee tarkistamaan esim nuo reitin korkeuserot, mutta OpenStreetMap on tosiaan paras apu lenkkipolkujen etsimiseen.


Luokiteltuja polkuja Tampereen seudulla


Tampereen seudulla maastopyöräilijät ovat lisänneet ja luokitelleet hyvin  polkuja kartalle, joka on osoitteessa: http://kartta.arpotechno.fi/kartta
Käytännössä karttapohja on ymmärtääkseni juuri tuo OpenStreetMap ja sille pyöräilijät ovat lisänneet poluille värikoodauksia. Tästä kartasta voi helposti päätellä mitkä ovat leveimmät ja helppokulkuisimmat väylät (vihreät reitit) ja millä reiteillä voi olla jo vähän enemmän vaikkapa kivikkoa (punaiset reitit).
Kartalla näkyvien polkujen värikoodauksista löytyy lisätietoja sivulta http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?50282-MTB-polut-ja-reitit-Tampere

...
Moni taitaa kyllä tykätä siitä, että metsässä kulkiessa on pientä seikkailun tuntua, kun ei aina ole ihan varma onko eksyksissä vai ei :D,  Siinä kohtaa kun lenkki on venynyt jo paljon suunniteltua pidemmäksi, voi joskus olla kiva kuitenkin kartasta vilkaista se lyhin reitti esim. autolle. Jos siis puhelimessa vielä siinä kohtaa on akkua jäljellä ja kyseisessä paikassa sen verran kenttää, että ohjelmat saavat kartat ladattua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti