Noin puoli vuotta sitten lähdin vaihtamaan Riemulle A-esteelle pysäytyskontaktia juoksukontaktiin. Tässä vähän muistiinpanoja treenistä.
Pysäytyksestä juoksukontaktiin - Juoksu-A
Olin miettinyt Riemulle pysäytyskontaktin vaintamista juoksariin A-esteelle jo jonkin aikaa, koska pysäytyskontakti toimi huonosti ja olisi vaatinut paljon treeniä. Lähtötilanteessa pysäytyskontakti oli hidas ja koira hiipi kontaktille. Esimerkki kisaradalta videolla.
Kun pysäytyskontaktin ongelma alkoi tuntua häiritsevältä, sattui oma seura juuri sopivasti järjestämään muutaman kerran mittaisen kurssin juoksu-A:sta ja pääsin hakemaan hyvät vinkit treeneihin. Vielä kurssin alkaessa en ollut ollenkaan varma, että uskaltaisinko lähteä juoksukontaktia opettamaan. Juoksu-A oli tuntunut aina aiemmin vauhdikkaan koiran kanssa pelottavalta ajatukselta, kun oli nähnyt kisoissa koiria, jotka hyppäsivät esteen harjan yli ja liitivät pitkälle alas, lähes suoraan maahan. Lento ei aina päättynyt kovin kauniisti. Olin myös kuullut monista loukkaantumisista. Kurssin opetusmetodi ja tekniikka kuulostivat kuitenkin siltä, että uskaltauduin aloittamaan treenit.
Mielestäni on vaan hyvä, että juoksu-A treeniä aloitettaessa ohjaajalla on nuo kauhukuvat harjan yli liitävästä koirasta mielessä. Ainakin silloin muistaa yrittää pitää koiran treenatessa oikeassa vireessä ja tarkkailla miten koira A-esteen harjan ylittää.
Juoksu-A bumppereilla
Tässä ensin video, jolta tiivistettynä näkee miten treenit etenivät.
Tällä tekniikalla koira opettelee suorittamaan esteen aina samaan tapaan, samalla laukkamäärällä ja hallitusti. Käytännössä useimmiten koira ottaa yhteensä neljä laukka-askelta. Kaksi laukkaa ylösmenossa ja samoin alastulossa.
Opetus voidaan aloittaa ilman A-estetta, asettamalla bumpperit maahan samoille välimatkoille, mihin ne asettautuisivat, kun ne asetetaan A-esteelle. Eli hieman ylöspäin ylösmenokontaktin rajasta, esteen harjan kohdalle ja vähän ylöspäin alastulokontaktin rajasta. Olen nähnyt myös videoita, jossa keskimmäinen bumpperi on alastulopuolella lyhyen matkan päässä harjasta ja viimeinen bumpperi samalla puolella estettä kontaktin rajalla. Näissä videoissa koirat ovat olleet makseja.
Videolla näkyvät kaikki A-esteen korkeudet, joilla Riemun kanssa treenattiin. Riemu treenasi kaikilla korkeuksilla noin 2-3 kertaa. Toistoja yhdellä treenikerralla tehtiin ehkä noin 2 x 10 tai muutamia enemmänkin matalalla esteellä.
Videolla näkyvät kaikki A-esteen korkeudet, joilla Riemun kanssa treenattiin. Riemu treenasi kaikilla korkeuksilla noin 2-3 kertaa. Toistoja yhdellä treenikerralla tehtiin ehkä noin 2 x 10 tai muutamia enemmänkin matalalla esteellä.
Kun este oli noussut kisakorkeuteen ja bumppereita alettiin ottaa pois, tehtiin aina ensin treeniä niiden kanssa muutama toisto ja sitten katsottiin pysyykö laukat hyvinä myös ilman niitä. Bumppereita on alastulokontaktille vielä palauteltu silloin tällöin myöhemminkin, jos laukat eivät ole näyttäneet asettuvan oikein. Hyvin pieni muistutustreeni on usein korjannut tilanteen parmmaksi.
Tällä tekniikalla juoksukontakti on todennäköisesti melko helppo opettaa niille koirille, joiden laukat istuvat noihin bumppereiden väleihin hyvin. Mini-sheltille ainakin tuntui olevan oikein helppoa täsmätä askeleet oikein. Koiran vauhtia ja loikkia voi säätää paljonkin siirtämällä aloituspaikkaa ja palkka-alustaa kauemmaksi tai lähemmäksi estettä. Ihan pienille tai isommille koirille voi joutua miettimään erityyppistä treenitapaa.
Haasteita treenissä
Loikat jäivät näillä keinoin pois ja tehtiin myös näillä ongelmallisilla korkeuksilla vähemmän treeniä, koska Riemun kokoiselle pienelle sheltille tuollainen liito-hyppy on jo vaikeampikin saada tehtyä, kun este nousee korkeammaksi ja jyrkemmäksi. Kisakorkuisella esteellä liitoja ei sitten näkynytkään. Esteen noustessa korkeammaksi Riemun laukat tuntuivat asettuvan sopivasti.
Esteen noustessa korkeammaksi Riemu toisinaan tarjosi pysäytyskontaktia vanhasta muistista treenien ihan ensimmäisillä toistoilla, mutta lisätoistojen myötä sen tarjoaminen jäi pois.
Juoksu-A:n treenaaminen jossain vaiheessa aiheutti loikkimista myös puomilta, jolla oli ja on edelleen käytössä pysäytyskontakti. Tämä ongelma korjaantui kuitenkin nopeasti, kun puomia treenattiin A-treenin rinnalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti