ihanparhaat.blogspot.fi: Lonkkakuvien tulkinta (lonkkaniveldysplasia)Ihan Parhaat Blogi

Sivut

12 huhtikuuta, 2018

Lonkkakuvien tulkinta (lonkkaniveldysplasia)

Haluatko testata osaamistasi koirien lonkkakuvien arvioinnissa? Tai opetella tulkitsemaan kuvia?

Muutamassa FB-ryhmässä on ollut koirien luustokuvia, joista on arvioitu esim. ennen kennelliiton virallista lausuntoa, että mikä arvio voisi olla. Nuo ovat olleet niin mielenkiintoisia, että innoistuin keräämään muutamia lonkkakuvia arvioitavaksi, jos joku haluaa testata osuvatko omat arviot yksiin kennelliiton lausuntojen kanssa. Tässä julkaisussa ovat mallikuvat ja Kennelliiton sivuilta kopioidut tiedot arvosteluasteikosta. Seuraavassa jutussa on kahdeksan erilaista kuvaa lonkista arvioitavaksi.
Kirjoita ylös omat arviosi ja katso montako saat oikein. Oikeat vastaukset, eli Kennelliiton antamat viralliset tulokset kuvista, tulevat omana julkaisunaan näkyviin blogiin 15.4. illalla.

Edit. Tämän jutun julkaisun jälkeen sain vinkin, että Kennelliiton sivuilta löytyy myös lonkkakuvaukseen liittyvä ohje eläinlääkäreille. Siinä on myös hyvät mallikuvat eri asteisiksi arvioiduista lonkista. Ohje löytyy tuolta.

Lisätietoa koirien lonkkaviasta eli lonkkanivelen kasvuhäiriöstä löytyy vaikkapa Kennelliiton sivuilta. Mielenkiintoinen on esim. tämän linkin artikkeli, jossa kerrotaan lonkkien tilanteen parantumisesta eri roduilla. Lonkkavian hoitomuodoista puolestaan lisätietoa on esim. Evidensian sivulla.



Lonkkakuvien arvosteluasteikko


A - Reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat yhdenmukaiset

Lonkkamaljakon kraniolateraalinen reuna piirtyy terävänä ja on lievästi pyöristynyt. Nivelrako on tiivis ja tasainen. Norbergin asteikko vetoasennossa noin 105° (suosituksena).

A-lonkan kuvaus: Lonkkamaljakon kraniolateraalinen reuna piirtyy terävänä ja on lievästi pyöristynyt. Nivelrako on tiivis ja tasainen. Norbergin asteikko vetoasennossa noin 105° (suosituksena).


B - lähes normaali / rajatapaus

Reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat vähän epäyhdenmukaiset ja Norbergin asteikko vetoasennossa lähellä 105°, tai reisiluun pään keskus on mediaalisesti lonkkamaljakon dorsaalireunaan nähden ja reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat yhdenmukaiset.

B-lonkan kuvaus: Reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat vähän epäyhdenmukaiset ja Norbergin asteikko vetoasennossa lähellä 105°, tai reisiluun pään keskus on mediaalisesti lonkkamaljakon dorsaalireunaan nähden ja reisiluun pää ja lonkkamaljakko ovat yhdenmukaiset.


C - Lievä

Reisiluun pää ja lonkkamalja eivät ole yhdenmukaiset, Norbergin asteikko on noin 100° ja/tai lonkkamaljakon kraniolateraalinen reuna on vähän mataloitunut. Epätasaisuutta tai korkeintaan lieviä nivelrikkomuutoksia lonkkamaljan kraniaali-, kaudaali- tai dorsaalireunassa tai reisiluun päässä tai kaulassa.

C - Lievä

D - Kohtalainen (keskivaikea)

Selvää epätasaisuutta reisiluun päässä ja lonkkamaljakossa, subluksaatio. Norbergin asteikko on suurempi kuin 90° (vain suosituksena). Lonkkamaljakon kraniolateraalireuna
tasaantunut ja/tai nivelrikon merkkejä.

D - Kohtalainen (keskivaikea)


E - Vaikea Selvästi dysplastinen lonkkanivel

Esim. luksaatio tai selvä subluksaatio, Nordbergin asteikko alle 90°, selvä lonkkamaljakon kraniaalireunan tasaantuminen, reisiluun pään epämuotoisuus (sienimäinen, tasaantunut) tai muut nivelrikkomuutokset.

E - Vaikea Selvästi dysplastinen lonkkanivel

Tästä linkistä pääset testaamaan itse lonkkakuvien arviointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti